Religion handlar inte bara om tron på gudar, ritual och böner utan även om en stor organisationsförmåga, politisk makt och god ekonomi. Ingen lära kan sprida sig utan att det finns en ordentlig planering bakom den och kristendomen är sannerligen inget undantag. Just den ekonomiska aspekten studeras och debatteras ofta av både religionshistoriker, teologer och ekonomer och det kan handla om allt hur religion kan påverka ekonomin i en familj eller ett land och huruvida religionen påverkas av pengar.
Den politiska ekonomen och sociologen Max Weber, född år 1864, var djupt intresserad av dessa frågor och kom fram till slutsatser om relationen mellan religion och ekonomi som än idag diskuteras.
Weber upptäckte att människor i katolska länder, som Italien och Spanien, inte var lika framgångsrika som dem i Europas nordligare delar som Tyskland och Storbritannien och ansåg att detta hade att göra med deras protestantism. Han menade att protestantismen välkomnade det kapitalistiska tänkandet på ett radikalt sätt och att det därför inte var någon tillfällighet att dessa länder nådde ett högre ekonomiskt välmående.
Inom katolicismen är mycket baserat på ritual och yttre handlingar som till exempel att göra korstecknet, att bikta sig och att ge allmosor. Detta, menade Weber, gjorde att den katolska människan lade sitt liv i Guds händer och huruvida det skulle gå bra i livet eller inte berodde på Guds vilja. För protestanten, där många av dessa handlingar avskaffats, blev det istället upp till individen att göra bra ifrån sig eller inte, och om man lyckades var det ett tecken på att Gud var nöjd med det man gjorde. Då man inte längre kunde få syndernas förlåtelse genom bön och bikt måste protestanten istället visa sitt värde genom andra handlingar, där hårt arbete var en av de mest hederliga.