Vad gör en präst?
Prästen ansvarar för församlingsarbetet med gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och konfirmationer bland annat. Det handlar om att sprida det kristna budskapet och att ge själavård. Enskilda samtal med folk som behöver prata är en viktig del i arbetet och där har prästen absolut tystnadsplikt. Saker som sägs under bikt och förtroende får inte föras vidare under några omständigheter. Undervisning kan också vara en del av arbetet och då gäller det oftast undervisning av konfirmander men också andra grupper i församlingen. Då handlar det ofta om kristen tro, livsfrågor, existentiella problem och livstolkningar.
I sitt arbete möter prästen väldigt mycket folk från alla bakgrunder och samhällsklasser och delar glädje och sorg, allvar och lek med sina medmänniskor och församlingsmedlemmar.
Det är inte bara själva kyrkan och församlingshemmet som är prästens arbetsplats. Det finns behov av präster på många olika ställen som till exempel på fängelser, militärförläggningar brukar ha en fältpräst, vissa skolor och universitet har präster, sjukhus har alltid tillgång till präst och vid katastrofområden och liknande brukar det också finnas präster för att hjälpa människor.
Stiger man i graderna som präst kan man bli kyrkoherde. Kyrkoherden är chef och arbetsledare och har en hel del administrativt arbete. Kyrkoherden jobbar ihop med församlingens styrelse, kyrkorådet eller församlingsrådet. Ekonomi, planering och framtidsstrategier står på den huvudsakliga agendan där.
Hur blir man präst?
Vägen till prästkragen är lång, men för att kunna vara en förebild, medmänniska, vägledare och själavårdare på bästa sätt så behövs en bra utbildning. Det handlar också om att grubbla färdigt på sina egna frågor under utbildningstiden.
Vill man bli präst i Svenska Kyrkan måste man bli antagen som prästkandidat utav biskopen i ett av landets 13 stift. Man tar själv kontakt med stiftet man vill prästvigas i. När man blivit antagen av ett stift gäller tio veckors heltidsstudier i den pastoralteologiska grundkursen vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Man behöver en magisterexamen i religionsvetenskap eller teologi, vilket är 240 högskolepoäng. Utöver detta ska man även ha 15 högskolepoäng till i teologi eller religionsvetenskap, så totalt 255 högskolepoäng.
När universitetet är avklarat väntas 8 veckors praktik i församling samt mötesplats mellan stift och student under åtta till tio dagar. Efter detta är det dags för det sista året, nämligen de avslutande pastoraltelogiska studierna vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Efter det avslutande året prästvigs man i sitt stift och jobbar under ett år som pastorsadjunkt.
Kyrkan hjälper
Kyrkan har i alla tider ägnat sig åt att på olika sätt hjälpa utsatta och det gör den än idag. Kyrkan erbjuder privata samtal, familjerådgivning, anhörigstöd och även möjlighet till ekonomisk hjälp. Stiften har olika fonder och de som arbetar inom kyrkan har kontakt med många olika företag, myndigheter och instanser. Ett exempel är att kyrkan kan hjälpa en fattigpensionär utan pengar att få löständer. Även andra ärenden hos tandläkaren kan sökas hjälp för och på distriktstandvarden.se hittar man allt man behöver för att få fram kostnadsförslag, få information och hitta telefonnummer. Kyrkan bedriver även soppkök för hemlösa och välkomnar alla till en naturlig samlingsplats där alla är lika värda.