Religion är en central komponent i konflikter i Mellanöstern. Utan förståelse för de religiösa förklaringarna kan det vara svårt att förstå varför till exempel Saudiarabien och Iran är bittra fiender. Det samma gäller för den kanske mest kända konflikten i Mellanöstern mellan Israel och Palestina.
Jerusalem – en helig stad för de abrahamitiska religionerna
Jerusalem är en helig stad för både muslimer, judar och kristna. Staden har sin egen betydelse i de tre religionerna, men den är mycket viktig för alla tre. Detta har skapat konstanta konflikter mellan olika grupper genom decennier. Genom åren har både judar, muslimer och kristna haft kontroll över staden.
I dag är det Israel som kontrollerar Jerusalem, men stadens status är fortfarande omtvistad. USA har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad men det är många andra länder som är skeptiska till denna lösning. Sverige har än så länge inte flyttat sin ambassad till Jerusalem.
Med tanke på att Jerusalem har varit ett konfliktområde i flera tusen år är det svårt att tänka sig att det skulle vara möjligt att finna en enkel lösning på denna konflikt. Det går inte heller att dela staden i olika tårtbitar, som en tårta från Din Tårta, även om det ser ut som en lätt lösning. Då skulle varje religion kunna ha sitt specifika område. Det hela är dock betydligt svårare än så då alla religioner är intresserade av i stort sett samma områden.
Konflikter mellan Sunni och Shia
Det finns flera olika versioner av islam, på samma sätt som det inom kristendomen finns katolska och protestantiska grupperingar. De viktigaste riktningarna inom islam är sunni och shia. Uppdelningen skedde redan för många hundra år sedan och en av de stora skillnaderna är vem som anses vara profeten Muhammeds arvtagare.
I Mellanöstern i dag skapar skillnaderna mellan sunni och shia bland annat spänningar mellan Saudiarabien och Iran. De två länderna har också inflytande över många andra länder som Libanon, Syrien och Jemen. Det betyder också att konflikterna i dessa länder till viss del handlar om den större konflikten mellan Saudiarabien och Iran. Krig som utkämpas i regionen blir proxykrig mellan Saudiarabien och Iran.
I Jemen stödjer Iran rebellgrupper, och detta krig är ett speciellt hot mot grannlandet Saudiarabien. Samtidigt försöker Saudiarabien stödja rebellgrupper i Syrien och andra områden där Iran har kontroll över det mesta som sker.
Också internt skapar konflikter inom Islam utmaningar i dessa länder. Mycket av våldet i Irak har till exempel sin förklaring i konflikter mellan grupperingar och klaner som antingen tillhör sunni eller shia. Detta handlar också om att sunnigrupperingar hade mycket makt under Saddam Hussein, samtidigt som shiagrupperingar har mer makt nu. Dessa motsättningar kunde också utnyttjas av USA under det första och andra Irakkriget.
Få enkla lösningar
Konflikterna i Mellanöstern är komplicerade. Det är mycket svårt att tänka sig att Mellanöstern kommer att uppleva fullständig fred inom en överskådlig framtid.