För den som är intresserad av religioner och deras historia och samtidigt följer den amerikanska HBO serien Game of Thrones så finns det ett antal moment och aspekter i denna serie som har inspirerats av verkliga religioner, gudar och ritual. Även om man inte är ett större fan av serien så är den extremt välgjord och påkostad och ser man på den som en tolkning av mytologi och gudatro så kan man följa den med stor behållning.
I TV-serien får vi följa ett antal familjer och klaner som lever i olika delar av världen och som alla söker världsherraväldet. Här finns den isande norden, fylld av övernaturliga väsen och vargar, den oändliga öknen och stormiga klippor vid havet. Bland de många olika trosföreställningarna i Game of Thrones kan man se lån från både asatro och grekisk mytologi, men kanske ännu mer karaktäristiskt är den kamp mellan gott och ont som man tagit från zoroastrismen. Denna uråldriga religion har sina rötter i Persien och anses ha influerat många andra trosåskådningar som till exempel kristendomen och islam.
Enligt den zoroastriska läran så finns det två makter, en god och en ond, som befinner sig i konflikt med varandra. Vi har en skapare och en förstörare, ljus och mörker, liv och död. Över dessa två andar regerar den enda guden, alltings början, som kallas Ahura mazdah. Han dyrkas genom eldar och människan hedrar honom genom etiskt tänkande och goda gärningar. När hon dör så leds hon över en bro, där den goda människan leds till den andra sidan där ett slags paradis väntar och den onda faller ner i helvetets håla.
I Game of Thrones får vi följa denna kamp mellan ont och gott i R’hllor som dyrkas just genom eld och som står i motsats till den Andra, som är mörkrets kraft. Författaren har själv erkänt att han lånat från zoroastrismens lära och ritualer och gjort denna religion till en spektakulär syn i serien.