Få kulturer fascinerar människor som den antika egyptiska och över hela världen studerar människor i alla åldrar Egyptens gudar och spännande historia. Även den mest uttråkade tonåring får tillbaka glimten i ögat då hans eller hennes lärare börjar berätta om faraoner och mumier, pyramider och heliga katter.
Även under antiken ansågs den egyptiska civilisationen vara den mest högtstående och respekterade. De gamla grekerna betraktade Egypten som det äldsta landet och dess präster som de mest avancerade vetenskapsmännen av sin tid. Det var inte ovanligt att filosofer och kunskapstörstande män och kvinnor reste till faraonernas land för att få lära sig om vitt skilda ämnen som matematik och geometri, medicin och kemi, astronomi och astrologi, Det var inte för inte som den antika världens största bibliotek låg i Alexandria och att den enorma fyren Faros ansågs sprida kunskapens ljus över hela Medelhavsområdet och även bortom detta.
De gamla egyptierna hade ett stort antal gudar och det var extremt viktigt för människan att hålla sig på god fot med dem. Detta var varelser med en mycket dold och mystisk karaktär och man avbildade dem ofta med djurhuvuden för att representera deras väsen. Man hade till exempel kattgudinnan Bast, vars uppgift det var att kämpa mot ondska i form av en lejoninna. Antika egyptier bad till henne för att skydda hem och familj från sjukdomar och förbannelser och man hedrade katter genom att upphöja dem till helig status. Om ens hus brann var man enligt lag tvungen att först evakuera katten och om familjekatten dog gick hushållet in i en sorgeperiod där man bland annat rakade av sig ögonbrynen.
Andra viktiga gudar var solguden Ra som deltagit i skapande av världen, Ptah som även han utformat världen och blivit hantverkets beskyddare och Amun som bland annat skapat fruktsamhet. Isis var en slags modergudinna som kom att bli så populär att hennes kult spred sig till andra civilisationer, som den grekiska och romerska, och ikonografin runt henne och sonen Horus kom att kraftigt influera de kända ikoner och bilder av jungfru Maria och Jesusbarnet.
Antikens egyptier trodde på ett liv efter döden och det var därför mycket viktigt att man utförde ett stort antal dödsritualer när en människa gick bort. Detta inkluderade bland annat mumifiering av den avlidne, gravgåvor som mat och dryck att ta med sig till den andra sidan liksom speciella böner för dennes själ. Man trodde också att den dödes liv och gärningar granskades av gudarna som sedan bestämde om man skulle kunna fortsätta in i salighetens efter liv eller uppslukas av en krokodil som därmed utplånade individen fullkomligt.