Daoismen är en filosofisk och religiös inriktning med rötter i Kina. Inom rörelsen betonas betydelsen av att leva i harmoni med naturen och verkligheten så som den är. Målet är att leva ett liv i harmoni med naturen och verkligheten.
Daoismen är besläktad med både buddhism och konfucianism
Det finns en relativt spridd föreställning som likställer Daoismen med en annan stor filosofisk och religiös inriktning från Kina, nämligen Konfucianismen. Till skillnad från den senare så är Daoismen inte lika rigid i sin syn på social ordning och ritualer. Inriktningarna är däremot lika i det att de båda försöker lära oss människor de bästa sätten att flyta med i och harmonisera med universums rytmer. Detta kan exempelvis bestå i att använda traditionella läkemedel som kanjang vid förkylningar eller att reagera med måttfullhet vid motgångar.
Mysticism och förnuft
Även om det går att tala om daoismen som en religiös tradition är det svårt att uppskatta hur många som praktiserar den. Den främsta orsaken till att det är svårt är för att det är besvärligt att exakt definiera var daoismen börjar och andra religiösa strömningar tar vid, exempelvis buddhism. Daoismen har inte minst haft ett stort inflytande på många av Buddhismens centrala inriktningar i synnerhet zen-buddhismen. En uppskattning gör dock gällande att inriktningen praktiseras av lite drygt 170 miljoner kineser.
Daoismen har haft ett enormt inflytande på Kinas kultur i synnerhet och sedan mitten av 1900-talet också påverkat idéströmningar i väst. Daoismen har visat sig ha stor attraktionskraft inom vissa västerländska rörelser. Kanske har det delvis att göra med att trosinriktningen är relativt diffus. Som religion betraktat är Daoismen panteistisk vilket betyder att den inte har någon central gudom. I en panteistisk lära är det verkligheten själv som betraktas som gudomlig. Tänkarna som från början formulerade läran lade inte ned någon större möda på att förklara en del av de mer mystiska inslagen med metaforer och liknelser – ett tillvägagångssätt som användes av tänkarna i många av de andra världsreligionerna. Istället nöjde de sig med att betrakta verkligheten som i slutändan i vissa avseenden är obegriplig för oss människor. Enligt Daoismen är det helt enkelt någonting vi får acceptera.
Kända skrifter
Daoismen saknar egentligen någon central religiös skrift. Den mest inflytelserika daoistiska texten anses dock vara Tao Te Ching. Boken har okänd författare och man vet egentligen inte heller exakt när den först publicerades. Bokens ledande teman är dock naturen och hur man lever i samspel med den. Vid sidan av Tao Te Ching är det också värt att nämna I Ching, en bok som inte minst fick ett stort genomslag inom vissa delar av 60-talets hippierörelse. I Ching innehåller liksom Tao Te Ching ett stort antal visdomsord om hur man ska leva i samklang med universum.